ProRail B.V.

ProRail is een niet-beursgenoteerde vennootschap. Het bestuur van de vennootschap wordt gevormd door drie statutair directeuren. De raad van commissarissen houdt toezicht. De Nederlandse staat is, via Railinfratrust bv, de enige aandeelhouder van ProRail bv. Het aandeelhouderschap is ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer informatie over het juridische speelveld van ProRail tref je hier: https://www.prorail.nl/over- ons/organisatie/juridisch-speelveld

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. Wij zetten ons dag en nacht in om reizigers en goederen veilig en op tijd op hun bestemming te laten komen. Dat doen we samen met vervoerders. Ook werken we samen met erkende spooraannemers.

Meer informatie over wat wij doen tref je hier: https://www.prorail.nl/over-ons/wat-doet-prorail

Wat doet LJV?

De cluster LJV bundelt alle kennis op het gebied van Leefomgeving, Juridische zaken en Vastgoed. Iedere ProRailer kan gebruikmaken van de diensten van LJV. LJV is hét adviesbureau van en voor ProRail op deze drie terreinen.

Missie en doelstelling van LJV

De kwaliteit van ons werk moet boven alle twijfel verheven zijn, adviezen worden weloverwogen opgesteld en zijn juridisch stevig onderbouwd. Dat is essentieel, gezien de veelal vakinhoudelijke en juridische context van ons werk. Vakmanschap, innovatie, flexibiliteit en creativiteit staan bij ons hoog in het vaandel. Alleen zo kunnen we klanten optimaal ter zijde staan. Al onze diensten versterken elkaar onderling. Ons (morele) kompas wordt gevormd door de missie en kernwaarden van ProRail: servicegericht, samenspel, doelgericht en hart voor het spoor.

Enkele feitjes over LJV

9 Afdelingen: Duurzaamheid, Privaatrecht, Omgevingseffecten, Ondergrondse condities, Ruimte- Milieu-en-Ecologie, Corporate, Publiekrecht, Vastgoed en Omgevingsmanagement.

260 Medewerkers, 48% is vrouw, elk jaar tussen 5 – 10 stagiaires, 16% jonger dan 35 jaar oud en dat percentage stijgt.

De juridische afdelingen Corporate, Publiekrecht en Privaatrecht

Aantal juristen is ongeveer 80, alle juristen werken in opdracht van de andere bedrijfsonderdelen van ProRail.

Corporate (12): deze afdeling adviseert over de rechtsgebieden Spoorwegwet en daarbij behorende lagere regelgeving, waaronder de Beheerconcessie, alsmede het Europese recht dat aan de basis staat van het Spoorwegwettelijk kader; verbintenissenrecht zoals de toegangs-, kader en capaciteitsovereenkomsten en algemene voorwaarden; mededingingsrecht en het toezicht op de spoorwegsector in het bijzonder; bestuurs(proces)recht en milieurecht, onder andere ten aanzien van geluidhinder, externe veiligheid en natuurbescherming; internationaal vervoersrecht; strafrecht; intellectueel eigendomsrecht; vennootschaps- en ondernemingsrecht; verzekeringen; en verschillende internationale juridische vraagstukken komend uit Rail Network Europe (RNE) en de Europese goederencorridors.

Daarnaast begeleidt afdeling Corporate onderhandelingen, hoorzittingen en rechtszaken en adviseert (mede) over wetgeving in ontwikkeling indien relevant voor de belangen van ProRail.

Publiekrecht (23): deze afdeling verleent juridische ondersteuning en geeft juridisch advies, zowel aan interne als externe klanten (decentrale overheden, vergunningaanvragers etc.). Met name op het terrein van het omgevingsrecht met specifieke aandacht voor vergunningen (begeleiding vergunningverlening alsmede indienen van bezwaar, zienswijzen en beroep); zij verleent vergunningen in het kader van de spoorwegwet en zij adviseert bestuursrechtelijk inzake projectbesluiten (voorheen tracéwetbesluiten).

Privaatrecht (50): deze afdeling stelt overeenkomsten op en geeft juridisch advies inzake de overeenkomsten van ProRail met derde partijen (bijvoorbeeld gemeenten, provincies, Nederlandse Spoorwegen en anderen) ten behoeve van bouw van werken in stationsomgevingen of nabij de Hoofdspoorweginfrastructuur. Daarnaast bewaakt zij de rechtmatigheid in inkoopprocessen van ProRail. De aanbestedingsrechtjuristen toetsen in dit verband de zg. contracteringsplannen op basis van de geldende aanbestedingswetgeving en houden daarbij rekening met de speciale positie die ProRail als special sectorbedrijf inneemt, tevens behandelen zij klachten die bij het Klachtenmeldpunt binnen komen. De bouwrechtjuristen adviseren projectmanagers, bouwmanagers of directie bij bouwzaken. Ook wordt advies uitgebracht in gerechtelijke procedures voor civiele rechters en in bouwarbitrages voor de Raad van Arbitrage voor de Bouw of het Nederlands Arbitrage Instituut. De juristen die gespecialiseerd zijn in het (inkoop)contractenrecht stellen inkoopcontracten op en adviseren over (algemene) inkoopvoorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inkoop van hard-, en software, cloud oplossingen, kantoorartikelen en -inrichting, overeenkomsten voor innovatiepartnerschappen, diensten voor inhuur en werving en selectie, groenonderhoud en treinbeveiliging (zoals ERTMS), of ten aanzien van inspectie of beheer van gebouwen en het spoor. De juristen met een notariële specialisatie houden zich bezig met alle aspecten van grondtransacties voorafgaand aan het opstellen van de akten. Denk hierbij aan de advisering bij en het opstellen van overeenkomsten voor aan- en verkoop van gronden, bruikleen-, huur- en pachtovereenkomsten, oneigenlijk grondgebruik en overeenkomsten tot de vestiging/beëindiging van zakelijke rechten(opstalrechten, erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten).

Advocatuur. ProRail (afdeling Privaatrecht) heeft een kleine advocatuur praktijk, met advocaten in dienstbetrekking. Zij zijn voornamelijk actief bij zaken op het terrein van inkoop en realisatie.

Tot slot; bij LJV en bij de juridische afdelingen in het bijzonder zijn regelmatig stagiaires aan de slag, hetzij voor het doen van (afstudeer)onderzoek of als meewerkstage. Als je eens in de praktijk wilt proeven aan ProRail als jurist kijk dan op deze pagina (https://www.werkenbijprorail.nl/), als er geen juridische stagevacature op staat maar je wil toch graag de mogelijkheden daartoe inventariseren neem gewoon contact met ons op!

Contact:

Pro Rail
https://www.werkenbijprorail.nl/

 

Ontmoet bij:

  • De banenmarkt
  • Workshopronde 2
  • De borrel

Nog steeds nieuwsgierig?